Als je op wintersport gaat met de auto moet je vaak allerlei dingen regelen. Eén daarvan is zorgen dat je auto winterproof is voor de vakantie en natuurlijk kijken hoe je zoveel mogelijk spullen mee krijgt in je auto. (Lees; Hoe neem je zoveel mogelijk skispullen mee op wintersport?) Het verschilt per land wat je verplicht bij je moet hebben in je auto. Wij hebben per land voor jou uitgezocht wat je nodig hebt, zodat jij dat niet meer hoeft te doen!
Voorbereidingen wintersport per land
Als je naar Duitsland op wintersport gaat en je huurt op bestemming een auto, dan ben je verplicht om een verbanddoos en een gevaren driehoek bij je te hebben. Ook moet je in het bezit zijn van veiligheidshesjes. Dit geldt niet voor auto’s met een Nederlands kenteken. Als je rijdt in een auto met Nederlands kenteken, moet je een gevaren driehoek bij je hebben in het geval als je alarmlichten het niet doen.
Als je naar Frankrijk op wintersport gaat ben je verplicht om een gevaren driehoek bij je te hebben. Ook moet je in het bezit zijn van veiligheidshesjes (die moet je binnen handbereik hebben liggen) en ben je ook verplicht om die te gebruiken bij pech (alleen de bestuurder).
Ga je naar Italië op wintersport? Dan ben je verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben en ook veiligheidshesjes te gebruiken bij pech. Dit geldt voor alle inzittenden
Als je naar Noorwegen gaat skiën of snowboarden ben je verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben. Je bent ook verplicht om je veiligheidshesjes binnen handbereik bij je te hebben liggen. Daarnaast hoeft alleen de bestuurder hem aan te trekken bij pech.
In Oostenrijk ben je verplicht om een verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidshesjes bij je te hebben. Als je pech hebt hoeft alleen de bestuurder hem aan te doen.
In Tsjechië gelden dezelfde regels als in Oostenrijk, alleen als je hier pech hebt dan is iedereen verplicht om een veiligheidshesje aan te doen.
In Spanje is het verplicht om een reservewiel in de auto te hebben plus gereedschap om een band te verwisselen. Als een reservewiel niet tot de standaarduitrusting van de auto behoort, is een bandenreparatiezet of spuitbus met antilekspray ook toegestaan. Als de auto een Spaans kenteken heeft moet je twee gevarendriehoeken bij je hebben ook moet je dan een veiligheidshesje bij je hebben. Ook ben je verplicht om hem te dragen bij pech.
In Zweden ben je alleen verplicht om veiligheidshesjes bij je te hebben (Let op! Dit geldt alleen voor auto’s met een Zweeds kenteken.)
Hier nog een aantal tips om je auto wintersport klaar te maken
- Tussen de deuren van je auto zitten rubbers, maak ze goed schoon en smeer ze in met een speciale stick of met talkpoeder.
- In de zomer is er andere ruitensproeiervloeistof dan in de winter. Vul hem daarom bij met een antivries variant. Deze antivries zorgt ervoor dat je ook met de hevige kou je ramen schoon houdt.
- Als je niet van ruiten krabben houdt, koop dan een speciale deken voor de voorruit. Gebruik absoluut geen kranten o.i.d., die kunnen vastvriezen. Ramen kan je ijsvrij maken met ruitontdooier.
- Wissel je zomerbanden om voor winterbanden. Winterbanden zorgen ervoor dat je meer grip hebt.
- In de winter heeft de accu de meeste problemen. Dit komt omdat de zelfontlading van de accu sneller gaat als het koud is. Dus maak niet alleen maar korte ritjes met de auto, want de dynamo kan de accu dan niet genoeg bijladen.
- Een handrem kan bij hele koude temperaturen vastvriezen. Gebruik hem daarom liever niet in de winter. Als je een automaat hebt, zet hem dan in de P. Als je een schakel auto hebt, laat hem dan in de versnelling staan. Sommige auto’s hebben een elektronische handrem, deze systemen werken niet met kabels maar met stroom. Voor dit systeem gelden deze maatregelen niet.
- Goed zicht is zeer belangrijk op de weg. Maak je ruiten goed schoon. Zo beslaan ze veel minder snel. Zet de airco aan om condensvorming weg te nemen. Als het te koud is voor de airco is er ook minder vocht in de lucht. Dus is ook de kans op condens een stuk minder.
- Soms start de auto niet als het vriest. Een veel voorkomende oorzaak is de motorolie. Dus kies de juiste motorolie en vervang deze tijdig voordat de reis gaat beginnen.
Help! Mijn auto is tijdens de wintersport toch bevroren.
Het kan voorkomen dat er tijdens de wintersport toch iets bevroren raakt binnen of aan de auto. Hieronder lees je wat je per situatie kan doen:
- Sloten bevroren: gebruik een slotontdooier. Als je dit niet hebt kan je ook een zakje warm water of een föhn gebruiken. (Let op! Gebruik dit niet op de ramen.)
- Deuren dichtgevroren: druk de deuren bij de raamsponningen goed aan zodat het ijs kapot gaat. Als dit niet werkt kan je een zakje warm water of een föhn gebruiken. (Let op! Gebruik dit niet op de ramen.)
- Handrem bevroren: trek extra hard aan de handrem zodat het ijs in de kabel kapot gaat. Als dit niet werkt moet je de motor 15 minuten laten draaien. Op die manier ontdooit de kabel van de handrem vanzelf.
- Ruiten bevroren: gebruik een plastic ijskrabber of een ruitontdooier. (Let op! Gebruik geen emmer warm water, daardoor kunnen de ruiten barsten.) Als de ruitenwissers vastgevroren zitten kan je ook ruitontdooier gebruiken.
- Ruitensproeiers bevroren: leg een zakje warm water op de sproeierkopjes. Als het reservoir (met zomervloeistof) bevroren is, vul het dan aan met warm water. Hierdoor smelt het ijs en vergeet het niet te vullen met een antivriesvariant.
- Veeg het sneeuw van de auto af voordat je begint met rijden. Het kan gevaarlijk zijn voor jezelf en voor andere weggebruikers als het sneeuw tijdens het rijden van de auto afvalt.
- Als de motor niet wil starten kan je het beste hulp inschakelen. Als je er zelf mee aan de slag gaat kan dit schade veroorzaken aan de elektronica. En dat wil je natuurlijk niet.
Begin dus tijdig met de voorbereidingen aan de auto en zorg ervoor dat je de juiste middelen achter de hand hebt. Op deze manier ben je goed voorbereid en kun je optimaal genieten van de wintersport!